BERLINBESÖK HOS GUSTAF 11-14 SEPTEMBER 2009

Gustaf på Aeroklubben har under några måndader varit nere i Berlin i en projektanställning. Nu (september 2009) började hans vistelse lida mot sitt slut vilket renderade i att vi fick ändan ur vagnen och tog oss ner för ett litet besök. Det blev en långhelg i Berlin, en ytterligt trevlig sådan. Ett STORT tack till vår värd, Gustaf, tack tack!!

Förutom texterna under respektive bild har även alla bilder kompletterande bildtext. Denna extra text fås fram (åtminstonne i Explorer) genom att låta muspekaren stanna över vald bild några sekunder. När väl texten poppat fram visas den några sekunder. Är det en lång text som kräver lite mer tid, stannar texten kvar längre om man sedan håller muspekaren i rörelse.

Trevlig läsning!


Catharina tror hon kan gömma sig bakom sin biljett - Anna ser skeptisk ut
Kön till säkerhetsgenomgången, det börjar dra ihop sig. Fånigt nog fick Air Berlin för sig att flytta från Säve till Landvetter bara 10 dagar innan vi skulle ut och fara med dem!

Väsnter winglet på kärran och delar av norra Halland under maskinen...
Väl upp i luften med Air Berlin, i en Boeing 737-700. Både nerresan och uppresan fungerade klockrent, och tänka sig, det ingick både läsk, kaffe och liten snacks!

Varför inte fotografera lite ombord??
Hela gänget på rad. Faktiskt nästan fullsatt, men vi satt långt fram och fick förtäring tämligen tidigt. Vilken lyx att åka Europa runt med två trevliga damer!

strandstämning och tysk öl
Vid Alexanderplatz i gamla östtyskland hittade vi en bar med strand-layout inklusive solstolar.

Vår husvärd Gustaf framför Frensehturm
Nära Alexanderplatz finns gamla östtysklands stolthet, Fernsehturm, som öst med stolthet visade upp. Lika nöjd verkar Gustaf vara med gott om öl, bara hans? Här hade han nog inte insett vilket hektiskt veckoslut som just börjat...

Närbild på östtyska FERNSEHTURM
Undre fönsterraden är pöblens utsiktsdäck. Där hade jag varit innan, men inte de andra, så vi for upp till det. Det vara bara runt en timmas kö, men biljetterna köpte vi innan vi tog vår strand-öl, så ingen kö för oss.
Översta fönsterraden är dock socitetens, de går nämligen till tornets restaurange som har en roterande tallrik där alla bord och stolar är placerade, varpå man ser hela Berlin på en haltimma, då man snurrat ett varv.

Berlin väster ut med Tiergarten och mig framför
Väl uppe i Fernsehtrum får man faktiskt en imponerande utsikt! (Foto: okänd turist)

Dinner i served - Mit aussicht!
Med en smula tur lyckade vi få ett återbud uppe i restraurangen, hör och häpna, vilka annars måste bokas med tämligen god framförhållning, men turen var med oss. Här får just Gustaf in anrättning...

Fernsehturm-restaurangen när det mörknar
Å visst är det lite läckert att sitta och äta gott, samtidigt som man ser skymningen börja och mörkret som tar över fullständigt - Helt rätt tillfälle för middag i roterande restaurangen.

Västra Berlin när det mörknat
Till vänster Brandenburger Tor och från denna bortåt ett mörkare område som är den stora parken Tiergarten med som leder bort mot det höga monumentet Siegesseule och bortanför det till vänster i horisonten syns det gamla radiotornet, ganska likt Eiffeltornet. Till höger i bild (bakom opelsymbolen) skymtas riksdagens ganska nya glaskupol svagt upplyst.

Avfotograferad duk-bild på Tempelhof
Cityflygplatsen Tempelhof på den tiden flygfältet var aktivt. Det stängdes hösten 2008 och är nu spökligt tomt på flygplan. Längst bort skymtad de två paralllella banorna och främst i bild den enorma terminalbyggnaden, påbörjad runt 1938, och faktiskt inte helt avslutad då kriget drog igång och tog sina resurser.

Gänget på utsiktsplattan til Tempelhof
Vi hade förbokat en guidad tur runt hela flygplatsen! Skulle ta runt två timmar men tog nästan tre timmar! Under denna hann vi se underjordiska bunkrar, teminaler, icke officiella rum, amerikanarnas innebasketplan, pentagons gamla filialkontor, luftfiltreringssystemet för hela anläggningen och mycket mer...
Här har vi hittat upp till utsiktsdäcket och fotograferats av annan okänd medlem i gruppen.

Sol och Molle på Tempelhof
Som sagt, en väldigt tom platta framför terminalen (Foto: Anna E.)

Det ena av de två flygplan som fanns kvar
Ett av det två enda planen som fastnat på flygplatsen. Det andra fick man alldrig igång, och detta skall vara kvar som någon form av museal funktion. Denna modell var efterträdaren till DC3:an och användes en hel del under luftbroinsatsen till Berlin och Tempelhof.

Lite imponerande ändå!
Profilbild på samma maskin som ovan.

Brandenburger Tor
Berlins motsvarighet till triumfbågen i Paris, Brandenburger Tor med det höga monumentet Siegesseule skymtandes i näst högraste valvet.

DC3:an över balkongen till museet
Berlins tekniska museum, med en hel DC3:a uppmonterad högst upp.

Inte äkta fasad!
Vad är märkligt med detta hus, nära Brandenburger Tor? Jo, det är under byggnation, alltså är det byggplast vi ser och inte en äkta fasad!

Berlins äldsta badhus
Neukölln Stadtbadhaus är Berlins äldsta badhus med anor från 1800-talet. Enormt läcker miljö att sträcka ut sig på och ta igen sig lite mellan sightseeing:andet. Utöver detta fick vi en överraskande upplevelse vad det gäller den tyska badkulturen, minst sagt!

Ståndsmässigt med konstgjorda djur
Två ståtliga valrossar frustar vatten i ena ändan av den största hallen.

Hans-Jörg, jag, Dorothea och deras bekant Gudrun som de hälsade på
Lustigt nog råkade mina tyska släktingar från södra Tyskland vara på semestertur just i Berlin! Därav ett lysande tillfälle till samkväm med dem medans de resterande gänget krånglade upp sig i riksdags-domen, vilket åxå tog sina timmar.

Fernsehturms siluett i kvällsljus
Kvällsbild över östra delen av Berlin, tagen från sydöstra Berlin.

Gamla muren, här i sydöstra Berlin
Ett stycke av den gamla berlinmuren bevarad, här i sydöstra delen av stan runt Warschauer Strasse, som gått och blivit bohemkvarter med grafitti både på husfasader och då förstås även muren.

Nattlig bestigning av järnhäst...... med god hjälp av Catharina
I Gustafs kvarter ut mot Schönenfeldt (sydöstra delarna av Berlin) i stadsdelen Köpenick finns både trevliga lokala öl-hak och ett litet trevlig torg. Detta torgs stolthet är en stor rejäl järnhäst, som gjord för en nattlig ridtur.

Molle på plåthäst i Köpenick
Kongokänslan vad det gäller ridning satt minsann kvar, tyckte i alla fall jag, nykter och go! (Ovan tre bilder, foto: Anna E.)

Ombord på Air Berlin hemåt igen
Å så bar det till slut hemåt, till Gustafs lättnad kanske? Äntligen fick han sova ut... Men ett stort tack för ett eminent värdskap skall han ha, vår Gustaf i Berlin!Slut på Tyskland! Vill du till huvudportalen för Mollesajt, är det bara att surfa dit...
MOLLESAJTs startsida!