NORDÖSTRA GREKLAND (CHALKIDIKI) 23-30 SEPTEMBER 2014

Uppe i nordöstra Grekland sydost om Thessaloniki (”Thess”) ligger ligger tre halvöar som kallas Chalkidiki (även kallade Halkidiki, precis som alla orter och platser i detta land). Från Thess sett så avtar playa- och semesteranläggningshysterin allt eftersom man väljer mer avlägsen halvö av de tre. Den närmsta från Thess, den första halvön från väster sett är KASSANDRA. Den har en hel del turist-shopping och semesteranläggningar i stil med andra turisställen längs Medelhavet. Den andra halvön SITHONIA har lite mindre av detta, och den tredje, ja den är besatt av ett gäng munkar – och över gränsen ut på den halvön kommer man bara med visum (som självklart kostar pengar per dag) och bara om man är MAN! Ja jösses jösses. Längst ut på den tredje o mest östliga halvön (munkön) ligger det läckra berget Mount Athos med sin högsta topp på 2.033 meter höjd.

Vi härjade runt på alla tre halvöar (på den tredje ut till gränsskylten, där blev det stopp) och vår favorit blev mellanön Sithonia och en riktigt mysig större by, samhället Neos Marmaras. Från lite olika ställen kunde man även se Greklands högsta bergskedja som ligger sydväst om Thess, med Greklands högsta berg på runt 2.900 meter över havet, inte så illa.

Så, här en liten kavalkad från greklandsveckan...
”Karta
Området sydost om Thess – Chalkidiki, med sina tre ”ben”. Det gröna vår routing.

Ryan Rygge-Thess
Okristligt tidig take off från Norska Rygge – men det var det värt…

Efterläntade stränder
Raka spåret ner till Sithonia och de efterlängtade stränderna.

Sithonia syd om Neos Marmaras
Nästan som en söderhavsö? Och så här efter säsong har man de mer avsides stränderna helt för sig själva och vattentemperaturen är fortfarande behaglig.

Sithonia syd om Neos Marmaras
Som sagt ingen trängsel varken för oss eller hyrbilen.

Strandraggar-Molle
Det är bara att gassa på!

Hotelbalkongen Neos Marmaras
Utsikt från hotellrummets balkong.

Grekisk frukost
… Å så här vårt lilla hotells frukost.

Getter på väg
Lokalt inslag i den grekiska trafiken, en hoper fyrbenta typer och husse på två hjul.

Solpressar-Molle
Å nyo pressa på stranden – slitsamt värre…

Catarina i plurret
… Å även den normalt bad-restriktiva slog på stort!

Porto Koufo
Porto Koufo:s strandhotell inl WLAN enda ut till solstolarna – lysande.

Solnedgång Porto Koufo
Solnedgång vid Porto Koufo.

Strandlunch
Lunch vid strandkanten Kalamitsi (Chalkidiki)...

Strandkaffe Kalamitsi
… Å kaffe på det.

Mount Athos
Å så vidare från strandliv till lite sightseeing på de med ostliga benet, där munkarna håller hus. Så här ser benet ut på håll, fortfarande från Sithonia, med Mount Athos till höger, 2.033 möh nästan lika högt som Kebnekaise!

Heliga berget Athos gränsskylt
Gränsskylten till Heliga Berget Athos område – hit in kommer man bara med speciellt visum och endast om man är man! Ja, jösses…

Fiskande munk
…Fast under lite paparazzi-span längs strandkanten av gränsen, kikandes in på hemligt område, så syntes en av dessa munkar till, och då inte i något religöst utövande, utan helt normalt fiske! Där ser man.

Olympiada i kvällsljus
Gränsbyn just före Heliga Athos område var en kommersstad utan dess like – helt utan charm och bara eländig turistförsäljning, så här blev vi inte kvar längre än nödvändigt. For några mil norrut, till en betydligt charmigare by, Olympiada. Att prognosen sa regn (!?) nästa dag, det verkade inte riktigt möjligt…

Regn i Olympiada
… Men det kan tydligen hända – regn i soliga Grekland - Vad falls? Så, den regniga tiden nyttjades till touring väster ut, till storstaden Thessaloniki.

Grekisk trafikmoral
Både stoppförbud (alltså värre än parkeringsförbud) och hot om bortforsling verkar inte bekomma bilisterna i Thess?

Hotellparkering Thess
Å här gäller det att få in bilen så lååång som möjligt så inte baken blir tillknycklad när man som minst anar det.

Marknaden i Thess
Läckerheter vid Thess marknadsstånd.

Strandpromenaden Thess
Strandpromenaden i Thess med ”Vita Tornet” i bakgrunden, en av Thess sevärdheter.

Flaggan i hamnområdet
Grekiska flaggan i enorm storkek under solnedgång över hamnområdet.

Bit Bazaar by night
Förutom längs vattnet, just norr om strandkanten, och längt i norr lägs gamla stadsmuren, så kan det vara lite knivigt att hitta kvällsrestaurang. Vi letade på i ett bra tag och hittade faktiskt bara barer, men inte en enda stackars restaurang. Efter att till slut ha frågat runt hamnade vi tillbaka till just runt hörnet från hotellet där ju vandringen börjat ett bra tag tidigare – och då upptäckte vi ett märkligt kvarter väl gömt på en innergård – BIT BAZAAR – å där var det en enorm fest och matbespisning – helt sjukt, uppskattningsvis över tusentalet med ungdomar både högt o lågt!

Bit Bazaarby day
Morgonen därpå var dock alla tecken på superkalaset som bortblåst! Ursprunget till dess namn blev mer sitt rätta, en basar för små begagnade saker, ”bit bazaar”.

Thess sett uppe från gamla stadsmuren
Lunchvy över Thess sedd uppe från högsta delarna av gamla stadmuren.

Olympus från Kassandra
Dags att checka av den första av benen (halvöarna), Kassandra. Som rykten och lite nät-efterforskning indikerat, var denna halvö något mer exploaterad och vi hittade inte riktigt någon by med den där rätta charmen. Så, efter att nästan ha sett Olypus i solnedgången (ovan bild) bar det vidare tillbaka till Sithonia igen, och vårt hotell i Neos Marmaras…

Strandliv igen
Åter till strandlivet på favoritstranden lite söder om Neos Marmaras.

Nästan Olympus i solnedgången
Från hotellet i Neos Marmaras fick vi ytterligare NÄSTAN se Olympus. Toppen anas just till höger om solen…

Olympus i solnedgången
… Å toppen anas precis mitt i bild, mellan molnen på vardera sida.

Fire tower Sithonia
Sista kvällen planerades middag vid högsta punkten på Sithonia men det visade sig att man kunde komma ännu högre upp om man trotsade små håliga halvtrasiga grusvägar och minsann, om det inte slutade hög högt upp vid en brandbevakningstorn – Den lokale mannen som bemannade tornet trodde nog inte sina ögon när den lilla Opel Corsan kom sladdandes upp för grusbacken – själv hade han självklart en fyrhjulsdriven pickup!
Till vänster om Catarina på ovan foto anas både mannen, hans bil och hans Rottis som var gullig värre.

Parthenona
Så, åter en bra bit längre ner igen, till den för normala turister ”högsta” punkten, där byn Parthenona ligger. Byn övergavs för massa år sedan, men för några år sedan tillbaka restaurerade nya bosättare byn och nu finns dessutom ett antal tavernor, men fasligt läcker utsikt när vädret vill…

Olympusberget
… Som när solen satte sig mitt under middagen, Olympus fortfarande lite svagt dold av moln…

Olympusberget
… Men till slut kom hela Olympus siluett fram. Den lokale tavern-ägaren mumlade något om att så här fint såg man Olympus bara några få gånger per säsong pga den normalt kraftigare fuktdisen. Undra just om det verkligen är så eller om det var en uppmuntring av turisterna (oss)?

Take off Thessaloniki
Värsta Ryan-reklamen… Men men här just efter take off, norrut från Thessaloniki flygplats, å än en gång dök Olympus upp.
Slut på Grekland för denna gång! Vill du till huvudportalen för Mollesajt där du hittar mycket, mycket mer, är det bara att surfa dit...

MOLLESAJTs startsida!

Beach photografer