PERU TOUR 17 TILL 30 OKTOBER 2010

Direktlänk till till djungeläventyren i Amazonas - Sadoval Lake 18-20 oktober
Direktlänk till Cusco - Sacred Valley med flodrafting - Inkastaden Ollantaytambo 20-23 oktober
Direktlänk till inkaleden med deras heligaste plats Machu Picchu 24-28 oktober

Äntligen fick Molle komma till Sydamerika och utvalt land blev PERU! Viveca lurade med undertecknad och därpå blev en två veckor lång trip till Peru av. Det blev en snutt i huvudstaden Lima, några dagar ute i Amazonas djupaste regnskog öster om Anderna utanför staden Puerto Maldonado vid Lake Sandoval, det blev några dagar i Inkarikets huvudstad Cusco, sightseeing längs Inkadalen populärt kallad the Sacred Valley upp till Ollantaytambo, flodrafting (gummiflotte i flodfors) på Urubamba River och avslutningsvis fem dagar längs inkaleden och dess mest otillgängliga utpost Machu Picchu. Två ganska häktiska veckor, men tämligen upplevelserika. Nedan bilder och text från dessa veckor...

Lite kortfatttat om landet Peru kan vara på sin plats: Landet är till ytan tre gånger större än Sverige och avverkas inte i all hast. Bergsskedjan Anderna går skär av landet på höjden i två olika delar. Att ta sig från västra sidan (kusten och Lima) till östra sidan mot Bolivia och Brasilien tar tid såvida man inte flyger. Uppe i Anderna ligger de flesta efterlämningarna efter Inkariket med Cusco som den gamla inkahuvudstaden. Mer än fyra femtedelar av invånarna i Peru har indianskt ursprung men bara omkring en av tio talar indianspråket quechua som är det officiella språket i Peru tillsammans med spanska. Perus naturtillgångar är bland annat koppar, olja och fosfat, men trots detta är mer än hälften av invånarna fattiga. Politiskt har landet ofta varit oroligt och aldrig haft någon välfungerande demokrati. År 1821 blev Peru självständigt från Spanien.


Molle och Viveca i Peru oktober 2010
Tidig morgon och iväg på första flighten Stockholm ARN mot Amsterdam stora maskien till Peru. Ovan första morgonsolen när den träffade vår 737:as högra winglet.

Molle och Viveca i Peru oktober 2010
Så boarding av stora maskinen Boeing 777 i Amsterdam för direktflight AMS-LIM (Lima, Peru). Old Rauma var tydligen namnet, vilket syftar på den gamla stadsdelen i finändska staden Rauma, uppsatt på UNESCOS världsarvslista - Man lär så länge man lever!

Molle och Viveca i Peru oktober 2010
Väl i luften, dessutom uppgraderade till Economy Comfort (en decimeter benutrymme extra) med underbara KLM for vi rakt över centrala London. Ovan syns tydligt Houses of Parlament med Big Ben, Millenium eye och längst ner till höger Tower Bridge.

Molle och Viveca i Peru oktober 2010
Sedan stora Atlanten. Men de 12 timmarna ombord försvann i ett nafs; KLM:s entertainment-system innehöll ett imponerande filmutbud, spel och till och med spanskakurs vilken kom väl till handa. Utöver detta en eminent service med mat och förfriskningar stup i kvarten - Säger bara; Fly KLM!

Molle och Viveca i Peru oktober 2010
Lima ligger strax söder om ekvatorn således passage av denna. Detta var Vivecas första ekvatorpassage, och självklart serverades mousserande så fort man antydde detta för personalen ombord, mycket trevligt.

Molle och Viveca i Peru oktober 2010
Första skymten av Anderna! Inflygning till Lima...

Molle och Viveca i Peru oktober 2010
Nyanlända till ett häftigt, varmt, kvällsupplyst Lima. Ovan Plaza de Armas (stora armetorget som verkar finnas i varje större ort) där de gamla spanska kolloniala dragen var tydliga.

Molle och Viveca i Peru oktober 2010
Stora katedralen i Lima.

Molle och Viveca i Peru oktober 2010
Huvudbiblioteket. Den skarpsynte kan se den översta banderollen där man gratulerar nobellpristagaren i litteratur, Mario Vargas Llosa.

Molle och Viveca i Peru oktober 2010
Brighton-inspirerade träpiren Rosa Nautica vid Stilla havet meed en ganska exklusiv krog längst ut.

Molle och Viveca i Peru oktober 2010
Ett enormt upplyst kors ger en lite lustig prägel på Limas sydliga strand. Här sett på riktigt långt håll.

Molle och Viveca i Peru oktober 2010
Minsann om inte peruanska polisen flyger Cessna!! Detta var vad jag hann ana när vi nu åter for ut mot flygfältet för tidig flyg-flight till östra Peru...

Molle och Viveca i Peru oktober 2010
Och så var det äntligen boarding på Star Peru. Det såg först lovande ut att de använder beprövade BAE146:or men ack vad jag bedrog mig - Alla tre kommande flighter med detta bedrövliga flygbolag kom att vara antingen mer eller ÄNNU mer försenade. Ja, ja...

Här fortsätter resan med bilder från djungeläventyren i Amazonas - Sadoval Lake 18-20 oktober
Väl åter i Cusco efter såväl äventyren i Amazonas djungel, Sacred Valley med flodrafting och Inkaleden med Machu Picchu bar det hem mot Sverige igen...

Molle och Viveca i Peru oktober 2010
En sista blick på Anderna under sista flygningen med Star Peru. TACK och lov var detta SISTA flygningen med dem vilken som alla andra flygningarna innan inte var problemfri. Först blev planet inställt, ett nytt levererat men kraftigt försenat det med. Och vi som skulle med flighten i Lima mot Europa samma kväll...

Molle och Viveca i Peru oktober 2010
...Sååå underbart att få se vårt KLM-plan i Lima. Nu plöstligt fungerade allt lysande, lite väl tydligt skillnad medllan eländets Star Peru och fantastiska KLM!

Molle och Viveca i Peru oktober 2010
Och sim salla bim och hemma på Landvetter var man. Snipp snapp snut, så var denna saga slut...Slut på bilder från Peru! Vill du till huvudportalen för Mollesajt, är det bara att surfa dit...
MOLLESAJTs startsida!