Gamla läckerheterna AF CHAPMAN och OSTINDIEFARAREN GÖTHEBORG på Skeppsholmen i Stockholm

Under avslutande stockholmsbesök blev det sightseeing sista dagen inne i staden, måndag 14 juni. Dagen kom att bjuda på två grundliga fartygsbesök, dels på gamla 1800-talsfullriggaren Af Chapman, dels på kopian av Ostindiefararen Götheborg, som samma dag anlände till Stockholm inför de kungliga bröllopsfestadet.

På Af Chapman visade sig en person jag kom i samspråk med vara en av de huvudansvariga för båten, minst sagt kunnig om båten och om dess totala renovering som slutfördes för drygt två år sedan. Mannen (Janne) råkade ha tid över för en grundlig sightseeing ombord. På den andra båten fanns en viss Kotte (kollega till undertecknad) som snällt ställde upp på en omfattande totalvisning av Götheborg, vilken lyx!BILDPOPUPTEXT
Båda båtarna på Skeppsholmen, fotade från kajen nedanför Tessins pampiga slott.

BILDPOPUPTEXT
På bron till Skeppsholmen ser man fyra olika århundraden...
Af Chapman=1800-tal, Götheborg=1700-tal, Kryssningsfartyget mitt emot på Söderkaj=1900/2000-tal...

BILDPOPUPTEXT
Af Chapman är ganska nyss åter (april 2008) från en enorm renovering. Renoveringen skulle ta nio månader men tog till slut nästan två år! Hela båten bogserades ner till Musköbasen, mastades av, tömdes på tonvis av barlast och lades in på torrdockan inne i Musköberget. Å tjusig blev hon i alla fall, med nytt däck, totalrenovering av övernattningsrum, ny entré och nya rår (bommar) som saknats och tidigare bara var låtsasrår av plast för att det skulle se lite bättre ut.

BILDPOPUPTEXT
Här är vi på understa nivån under vattenlinjen, här vid den stora boxen för barlast. Tidigare var det massa sprängsten, efter renoveringen ersatt av metall-spån (metallskägg) som är en restprodukt från metallindustrin. Många ton är det som faktiskt sänker Af Chapman flera meter.

BILDPOPUPTEXT
Uppe på däck. Akteröver syns Götheborg där det strax skall bli en ännu mer grundlig sightseeing...
Länk till vad Wikipedia skriver om Af Chapman.


BILDPOPUPTEXT
Efter att ha anlänt några timmar tidigare så hänger fortfarande delar av segelsättningen kvar, tjusigt, jämfört hur tom riggen brukar vara när hon ligger vid Eriksberg i Göteborg.

BILDPOPUPTEXT
Som sagt viss segelsättning uppe.

BILDPOPUPTEXT
Ostindiefararen Götheborgs siluett mot stockholmssolen.

BILDPOPUPTEXT
Min privata guide, tillika motorman ombord, poserar framför Götheborg i tidstypisk klädsel.

BILDPOPUPTEXT
Å så har även jag hittat ombord. Mycket tampar och rep att hålla reda på...

BILDPOPUPTEXT
... så det var skönt efter den grundliga visningen att få sträcka ut på befälsbryggan i aktern på Götheborg. Vilken lyx att få en egen guidning dagen innan allmänheten fick komma på besök, och även privat fotograf - Tackar Kotte!

Slut på bilder på båtarna vid Skeppsholmen! Vill du till huvudportalen för Mollesajt, är det bara att surfa dit...
MOLLESAJTs startsida!